Bagaimanakah cara anda meminta maaf?  

Posted by Bart Persie in

Da lame sy xupdate blog ini.. So, utk kali ini, sy saje2 je nk membincangkan cara anda meminta maaf..

Sifat maaf memaafi adalah amat dituntuti oleh agama.
Sedangkan Nabi Muhammad SAW pn memaafkan umatnye,
apatah lagi kita ini manusia biasa je..
Omputeh pn ade ckp ' to fovige is devine, to err is human'.
So, sgt2 jelas.. memaafkan adalah cara yg trbaik utk diri kita dan hubungn silaturahim..

Tp mslh yg timbul skg ialah bagaimanakah caranya anda meminta maaf??

1)Bg sy, kalau sy meminta maaf, sy akn pastikn org yg sy nk minta tu, msti akn selesa n boleh trime utk memaafkn sy dgn hati yg ikhlas..
2)Pnh kwn sy dlu ckp, if nk minta maaf, we have to usaha n smpai org tu betul2 ckp dgn mulut die sndri yg die maafkn kite..
3)Ade mmbr sy ni, ble die minta maaf, die snggup wat pe saje utk kesalahan die dimaafkn..
4)Ade gak yg tunggu je pihak lg 1 minta maaf dlu.. Kalau nasib baik, nnt ade la.. tp kalau pihak lg 1 tue keras kepala gak? haa.. mmg pakat sampai mati la bermasam muka..
5)Ade gak mmbr ni ye ye je minta maaf.. tp ble da dimaafkn, trus sengap.. bole ke mcm tu? trase cm minta maaf xikhlas plak kan..

Cmne pn kite minta maaf, yg pntingnye biarlah ianya ikhlas.. N jgn la smpai menyakiti hati org lain pula..
Manusia xleh lari dr wat kesilapan.. So, trime jela 'human was born to make mistakes'.
Jgn ckp je maaf.. Tp xserupa bikin.. Mcm %&*$^ jer.. haha..

Till then,
-Bart87

This entry was posted on Friday, September 4, 2009 at Friday, September 04, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 comments

nak dekat raye baru aku minta maaf ngan ko.,.. huhuhuhu

September 5, 2009 at 12:09 AM

yes. nak mintak maaf, harus ikhlas.
no, no.
bukan harus.
WAJIB.
dan juga bukan dengan cara yang menyakitkan hati.

otherwise, dari orang nak maafkan, terus jadi tambah benci.

no offense, but this is the truth.

=)

September 5, 2009 at 5:39 PM

Post a Comment