1st Day at Practical Training  

Posted by Bart Persie in

5 July 2010, 0730.

Location : Automotive Industries Sdn. Bhd. (AISB), Section 22 Shah Alam.

Keje start kul 8. Tp saya datang awal 30minit. Mane tak nyer, terlebih excited. 1st day la katekan.. huhu..

AISB nie merupakan anak syarikat UMW(UMW ialah anak syarikat Toyota), salah 1 syarikat pembuat ekzos kereta terbesar di malaysia. AISB membekalkan ekzos kepada company2 besar di Malaysia termasuk Proton, Perodua, Toyota, Honda dsb..

Saya ditempatkan di Engineering department. Keje dalam air-cond tapi selalu gak naik turun kilang. Agak penat la.. Tapi best sebab semua pekerja di situ memang friendly and baik. Kire semua boleh dibuat kawan. Orang2 atasan pun tak sombong. Keje dalam happy environment.

1st day dah kene wat time chart untuk beberapa jig assemblies for exhaust pipe making. fuh.. dah la tak pernah2 plak dipelajari masa diploma mahupun degree. Nasib baik Exec engineer n engineer kat situ banyak tolong saya. Thanks to him.. ;) And setelah bbrapa kali disemak dan buat pembetulan, akhirnya hari khamis baru siap. dan tadi(Jumaat), dah submit pada customer iaitu Perodua :)

so, hari nie dah 9July2010. Kire lengkap la 1 minggu saya praktikal kat AISB nie. Still hari2 saya datang awal atleast sign-in kerja 15minutes early, dan balik atleast 30minutes late. Agak banyak gak la saya pelajari walaupun baru 1 minggu. Yang bestnye saya belajar cara engineer sebenar buat kerja. Bill of materials(BOM), detail drawing, sketches, proposal, dsb sumenye sangat2 penting. Itu saya belum masuk bahagian Research & Devolopment (RnD) lg.. Kalau masuk RnD, memang completely all about design la.. which is my favorite. ;)

Tak sabar rasenye nak tunggu next week untuk lebih pendekatan mengenai engineering. Bile dah complete 15minggu, rasenye banyak gile saya telah pelajari. memang peluang keemasan lah untuk jalankan praktikal disini.

Esok(Sabtu,10july2010), exec engineer saya ajak saya wat keje sebab nak siapkan APQP yg nk dibincangkan dengan proton pada Isnin nie.. Wish me luck! :)

Mood : Exhausted but excited!

This entry was posted on Saturday, July 10, 2010 at Saturday, July 10, 2010 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 comments

gile awal datang keje... 30 minit lak tu...

July 12, 2010 at 5:33 PM

Post a Comment